Hva kan du spise da da? Det spørsmålet har både du og jeg fått mange ganger når vi har sagt hva vi ikke tåler sant? Er du virkelig uheldig er det etterfulgt av lett himling med øya også, og et sukk.
Det er jo for meg, ikke så veldig vanskelig. Jeg reagerer bare på gluten, melk og hele egg (sånn som omelett, kokt egg osv, men kan spise ting som inneholder egg). Enkelt fortalt så tåler jeg alt av grønnsaker, sopp, kjøtt, fisk, fugl, poteter og ris, så lenge det er tilberedt uten det jeg reagerer på.
Hvordan skal man få kommunisert behovet for tilrettelegging til hoteller og restauranter?
Her er mitt forslag:
Til: konferansehotell@hotell.no Emne: Allergimat den XX.XX.XX
Hei!
Jeg skal på besøk hos dere den xx.xx.xx i forbindelse med ferie/jobb. I den forbindelse har jeg litt behov for tilrettelegging da jeg er allergisk/reagerer på en del matvarer. Jeg håper dere kan hjelpe meg.
Jeg tåler hverken gluten (inkl glutenfri hvetestivelse som finnes i det meste av glutenfrie kjøperbød), melk (inkludert laktose og alt av meieriprodukter) og egg i form av omelett, kokte egg ol.
For å gjøre det enklest mulig for oss alle sammen, lurer jeg på om dere kan lage en tallerken med mat til meg, men rent kjøtt/fisk/kylling (ikke stekt i margarin/smør), grønnsaker og poteter/ris el. som i så stor grad som mulig, tilsvarer det dere har tenkt å servere de øvrige gjestene. Dersom det er buffet kan dere bare ta innhold fra buffeten før denne åpnes for gjestene da jeg er redd for matsmitte.
Dersom de andre får servert/kan forsyne seg med dessert og pausemat tar jeg det som en selvfølge at dere ordner noe jeg tåler også her.
Dere trenger ikke å tenke på brødmat og smør til lunsj/middag med mindre alle andre får servert brød. Send meg en oversikt over hva dere har av brødmat til frokost, så tar jeg evt med meg eget brød denne gangen om det dere har ikke tåles eller dere ikke kan skaffe.
Jeg håper dette lar seg ordne, dersom det ikke er mulig, gi meg beskjed så jeg kan ha med meg mat.
Gulasj er utrolig godt. Den er mild, varm og mettende. Og full av deilige smaker
Jeg ble inspirert til å lage gulasj da jeg fikk det servert på Scandic Lerkendal nylig. Min ble til etter mye inspirasjon fra ulike sider, og ble ikke i nærheten av hva jeg fikk servert, men god var den!
Du trenger
1.5 kg nakkekoteller
4 løk
3 fedd hvitløk
3 paprikapulver
1 ss spisskummin
1-2 røde paprika
1 liter kraft
1 boks hakka tomater (4-500 ml)
En solid klype salt
1 ts pepper
Balsamico
Ca 1 kg poteter
6 stk mellomstore gulrøtter
Kutt kjøttet i solide terninger og brun det på høy varme i en tykkbunnet stor gryte. Bruk høy varme så kjøttet får ordentlig farge. Skru ned varmen, ha over krydder, kraft og tomater.
I en annen gryte har du i litt olje, løk og hvitløk. Surr denne mør og ha det over i gryta med kjøttet sammen med paprika, salt og pepper.
Kutt potet og gulrot i mellomstore biter og ha det over i gryta. Sett gryta i ovnen på 125 grader i ca 3 timer.
Smak til med Balsamico, salt og pepper før servering.
Vask tinte høner i kaldt vann både innvendig og utvendig og legg dem i en romslig kjele. Hakk opp løk og gulrot i solide biter og ha det over i gryta sammen med hvitløk og vann så hønene er dekket. La det få et solid oppkok og la det siden stå og putre i ca 4 timer.
Legg så et dørslag med et kjøkkenhåndkle i over en gryte, og sil krafta gjennom. Skal krafta brukes senere, deler du krafta i to og setter den til avkjøling og setter 1 porsjon kaldt frem til bruk, den andre fryses.
Høna tas ut og renses for kjøttt. Kjøttet kan du fryse til senere eller spise som det er.
Blomkålsuppe 3 små poteter 2 blomkålhoder 2 fedd hvitløk 1 ss grønnsaksbuljong Salt og pepper Kjøttkraft til å dekke grønnsakene Baconmengde etter ønske
Surr finhakket hvitløk i litt olje i en stor kjele. Ha over ferdig skrellet potet i små biter og blomkål i buketter. Hell over kraft til du dekker grønnsakene.
Kok til alt er så mørt at du kan knuse grønnsakene. Kjør suppen glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og grønnsaksbuljong.
Topp med spøtt bacon og server med glutenfritt flatbrød.
Gulrtokake med deilig ostekrem er ikke historie selv om man ikke tåler gluten og melk. Lyst til å prøve? Her har du oppskrift!Dersom du ønsker en litt lavere kake enn den jeg bakte, bruker du bare en litt større form. Selv brukte jeg en halvlangpanne.
1,5 ss vaniljesukker
Litt konditorfarge for moroskyld
Kakebunn
Rasp gulrøtter i en bolle. Visp egg og sukker luftig. Bland i alt det tørre og ha i finrevne gulrøtter samt olje. Bland godt. Ha røren i en liten langpanne og steke på 200 C i ca 40 min (sjekk med en pinne e.l om kaken er stekt).
Ostekrem
Kjør siktet melis og myk margarin i terninger i kjøkkenaskin til du har lys smørkrem. Ha i smøreosten og vaniljesukker og bland godt. Avkjøl kaken på benken og løsne kaken fra formen. Fordel rikelig med ostekrem på hele kaken.
På toppen kan du strø sjokoladeknapper fra europris – de er uten melk!
I dag deler jeg gode matminner om samisk mat med dere her på bloggen
Røye og Ørret i store mengder fiska i et vatn i Karasjok kommune høsten 2000
Samisk mat – mat fra naturen
Det er jo mat jeg skriver om, og denne gangen har jeg ingen oppskrift, bare mange gode matminner å dele. Det har seg nemlig slik at jeg tilbragte mitt første år hjemmefra, som student i Alta. Året var 2000 og jeg var 19 år. I Alta studerte jeg Naturforvaltning på Høgskolen, og når du studerer naturforvaltning i Finnmark, da kommer du ikke utenom det samiske – heldigvis!
Reinkjøtt, rype, røye og multer ble en naturlig del av alle turer vi var på, og jeg kan love deg; kjøtt og buljong i lavoen er 100 ganger bedre enn pølser i plast fra REMA, men mer om det etterhvert!
Lavvo på vidda høsten 2000
Den første turen vi var på høsten 2000 gikk til to tvillingvatn i Karasjok kommune – øvre og nedre Røyevatn tror jeg navnet ble på norsk – det samiske navnet har jeg glemt. Med en lærer med beina solid planta i den samiske kulturen, og en reindriftsame fra Kautokeino i klassen, fikk vi en solid innføring i alt fra hvordan legge bjørkeris i lavvoen, skikk og bruk i lavvoen, og mat. Vi søringene sløya fisken feil må vite – men vi var lærenemme og til slutt kunne vi maule selvfiska røye og ørret til den store gullmedalje. En dag stekt, en dag kokt.
Ørret og Røye ble både forskning og middag
Men det var ikke fisken som satte de dypeste sporene hos meg, var tørkakjøttet. Mitt første møte med tørka reinkjøtt rundt et bål på kvelden. Det var august, men frost om natta. Dagen hadde gått med til å fiske, sløye, måle og telle fisk. Men da kvelden kom og mørket senket seg over vidda, var det magisk for ei jente fra beste vestkant, å spise kjøtt fra dyr som har tilbragt hele livet sitt på Finnmarksvidda, for så å ha hengt til tørk på husveggen til foreldrene til Jørgen – helt magisk!
Den neste turen, litt senere på høsten, gikk til Aisaroaivi på Sennalandet mellom Alta og Hammerfest. Fargene i fjellet var helt magiske, og over oss og reinen sirklet ørn i store flokker; Vi skulle på reinslakt! Igjen så var kontrasten til det jeg var oppvokst med enorm, men likevel så var det så naturlig. Samlingen av dyr i gjerdet; bukker, simler, kalver og ungdyr. Jeg ble helt mo i knærne av fascinasjonen over evnen til å lese øremerker, skille dyr og kaste lasso.
Veiing av dyret vi slakta
Jeg hadde vært med på slakt av både elg, sau og gris før, men jeg var ikke forberedt på hvor kjapt og humant selve avlivinga gikk for seg. Etterpå ble det vår oppgave å slakte det dyret. Siden dette også var et biologistudie var det nøye gjennomgang av hele anatomien, før det vi trengte til mat for dagen ble slengt i gryta i lavvoen.
En svært ung utgave av meg selv med hendene på et varmt reinslakt
Og der kommer pølsene inn; å spise ferskt reinkjøtt kokt med margbein i gryte over bålet i lavvoen, jeg lover, du vil gråte neste gang du spiser pølser på tur. Det smakte helt vanvittig godt. Det smakte av vidde, av villmark, samarbeid, natur og samhold. Det smakte ekte, nært og sterkt. Det smakte sånn som livet egentlig skal leves; nært naturen. Det var rett og slett litt magisk for ei Bærumsfrøken på 19 år.
Resten av året i Alta hadde vi med oss det dyret vi slaktet på diverse turer og ekskursjoner. Vi skulle jakte rype, men fikk ikke nok, da var det bra vi hadde 3/4 rein igjen å spise av.
Vi skulle spise røye, men fikk ikke fisk, så vi måtte lage reinskav i stedet. Vi kjøpte Bidos av gamlemor på Joatka fjellstue og spiste enda mer kjøtt og buljong i lavvo. Vi kjøpte pølser på REMA og læreren vår nesten freste av sinne og bød på tørkakjøtt i stedet. Vi dyppa kjøtt i kaffen og styrka oss på conjac. Vi plukka pors og laga snaps på universitetssprit.
I dag har jeg en liten reinsflokk gående rundt husa hver vinter. Den hører til i Skjækra reinbeitedistrikt, men tar turen ned i bygda med ujevne mellomrom. De gir mye glede i hverdagen. De minner meg om et år jeg aldri kommer til å glemme, og minner meg på at mange av de beste tingene her i livet er gratis. Å ha reinen utforbi stuevinduet, kunne skru av lyset i stua og sette seg ned med barna og studere dyra er magisk – men mat blir det ikke til for meg. Jeg var for treig!
Det eneste jeg har å by på av reinkjøtt på bloggen, er laga av reinkjøtt kjøpt i butikken – lyst til å prøve? Viltgryte uten melk og gluten
Bildene er ikke de beste, men dengang hadde ikke jeg noe digitalkamera
Lyst til å lære mer om samisk kultur? Legg turen til Saemien Sijte i Snåsa – der har de knalldyktige formidlere som kjenner sin historie og som kan kunsten å fortelle historien sin. Absolutt verdt et besøk!www.saemiensijte.no
Denna kaka er myk og seig som som en brownie, men helt uten kakao! Det er rett og slett en vaniljekladdkake!
Kaka er kjempelett å lage og krever veldig lite arbeid. Den er søt og god, og kan med fordel serveres med bringebær!
Du trenger 120 g rapsolje 1 1/2 dl sukker 1 egg 3 1/2 dl lyst glutenfritt mel 1 ss vaniljesukker
1-2 ss kanel og sukker til pynt
Bland egg og sukker, pisk lett og tilsett oljen og det tørre. Rør godt sammen, røra er veldig fast. Ha det over i en liten springform kledt med bakepapir.
Om ønskelig kan du drysse over kanel og sukker.
Stek på 215 grader i ca 10 minutter. Serveres som den er eller med varme bringebær.
Dersom du ønsker en skikkelig digg kraft som kan brukes i supper og sauer, er høne et godt sted å begynne!
Kraft gir en helt annen fylde til supper og sauser enn en buljongterning noensinne kan gjøre. Den er feit og gjør deg mett på en helt annen måte. Den gode smaken ligger tross alt i krafta!
For å koke hønsekraft trenger du ei høne. I butikken får du kjøpt både verpehøns og gullhøns. Forskjellen er at verpehøna har verpet egg for eggproduksjonen, mens gullhøna har verpet egg som har blitt til slaktekylling. Begge er langt billigere enn kylling, og rett behandlet er også kjøttet meget godt!
Start med å tine høna i kjøleskap over natta. Posen fra Ytterøyylling lekker ved tining, så ha den i en ekstra pose.
Når høna er godt tint, skyller du den i kaldt rennende vann både innvendig og utvendig. Har du en stor gryte kan du ha høna oppi hel, er gryta liten kan du dele den opp med ei god fjørfesaks.
Sammen med høna har du et par gulrøtter, et par små gule løk og litt hvitløk. Hell så over vann til høna er dekket. Gi det hele et oppkok og la det stå og småkoke under lokk i minst 2- gjerne 3 timer. Etterfyll med vann ved beov. Når kjøttet løsner helt fra benet kan du ta høna opp av vannet.
La høna hvile og reduser kraften til ca halv mengde av nåværende mengde før du siler den gjennom et rent bommulsklede over et dørslag. La krafta avkjøles og frys ned i porsjoner a ca 2-4 dl.
Når høna har blitt så kald at du klarer å ta i den uten å brene deg, river du av kjøttet fra skroget og har det over i bokser. Hell over bittelitt kraft før nedfrysing. Kjøttet kan du bruke som du ville brukt kylling; i taco, i pai, suppe og curry mm.
Kraftsupper
Se mine suppeoppskrifter for tips til hvor du kan bruke denne deilige krafta. Jeg liker å bruke buljong i tillegg til krafta, men jeg reduserer mengden. Alle suppene under kan med fordel lages med hønsekraft. Og vet du? Du kommer til å bli så mett!
Denne kaka er en crossover mellom Sarah Bernhard i langpane og suksessterte. Den er farlig god og så mektig at den holder til mange!
Kaka ble til litt tilfeldig da jeg skulle ha 11 damer på besøk sist uke, men den var så god at det ikke blir siste gangen den blir laget for å si det sånn! Velg selv om du vil ha gul krem som på suksessterta, eller om du vil ha sjokoladekrem.
Kaka kan serveres uhøytidelig rett fra langpanna eller skjæres i stykker og serveres fra kakefat – du velger og bestemmer!
Du trenger
Mandelbunn 6 eggehvitter
400 g mandler
400 g sukker
4 ts bakepulver
Sjokolade 200 gram sjokolade som tåles
Sjokoladekrem 6 eggeplommer 1 dl soyafløte
190 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss kakao (kan sløyfes)
225 g Smøremyk rapskokos
Topping 100 gram sjokolade som tåles Flaksalt
Mandelbunn
Skill eggene og visp eggehvittene stive. Tilsett sukkeret litt etter litt og pisk til en stiv marengs. Mal mandlene sammen med bakepulver og bland dem forsiktig inn med en slikkepott, og fordel massen i en papirkledd langpanne. Stekes på 200 grader i ca 20 minutter.
Sjokolade Finhakk sjokoladen så det nesten er bare bøss, og strø den jevnt over kaka rett fra ovnen. La sjokoladen smelte helt før du eventuelt jevner den til med en slikkepott eller skje. Sett kaka til avkjøling.
Krem Rør sammen eggeplommer, soyamelk, sukker og vaniljesukker. Varm det hele opp over svak varme og la det koke til kremen tykner. Avkjøl kremen til den er helt rom-temperert og rør inn smøremyk rapskokos og siktet kakao. Du kan med fordel bruke en stavmikervisp. Sett kremen kaldt og bre den over avkjølt kake.
Topping
Topp kaka med grovhakket sjokolade og litt flaksalt
En langpanne av denne rakk til 12 damer, 1 kakeelskende mann og to gærne unger en helt vanlig torsdag.
Vårruller er noe mange savner å spise. Fortvil ikke! Her har jeg en god oppskrift til dere!
I oppskriften bruker jeg firkanta rispapir fra en lokal asiamat-butikk, det burde være mulig for de fleste å finne. Finner du ikke det, har de fleste velassorterte dagligvarebutikker en rund utgave i asiamat-hylla.
Stek kjøttdeigen i en jerngryte, hakk ingefær og hvitløk, kutt purre i skiver, brokoli i knærtsmå buketter og gulrot og paprika i tynne korte staver og ha alt over i gryta. La det surre til alt er mykt og tilsett paprika, soyasaus og søt chilisaus.
Kok opp vann i en kjele, ha over nudler og la dem trekke til de er ferdige mine tar 1 minutt). Ha dem over i gryta og vend alt sammen.
Finn frem en stor bakebolle med varmt vann og legg et bløtt, oppvridd håndkle på kjøkkenbenken. Væt ett og ett risark og legg det på håndkledet. Ha på fyll på midten og brett sammen som ei tacolefse.
Plasser på papirkledd stekebrett og stek på 240 grader til de er gyldne.
Server med kokt ris og en frisk salat, spyasaus, søt chilisaus eller andre sauer du liker og tåler.
Mandag er vår restedag, og søndagene planlegges så vi har rester på mandag. Denne uka sto det jeg mener er den ultimate langtidskokte gryta på menyen. Krafta er feit og god og rik på smak som passer både store og små. Denne gangen ble den kokt på nakkekoteletter, men du kan like godt bruke feks. høyrygg av storfe. Den egner seg veldig godt som restemiddag, og kan med fordel lages for å ta med på hytta!
Tirsdag er suppetirsdag hos oss og har vært det i lang, lang tid. Denne uka er det gulrota som skal til pers fordi jeg kjøpte ukurant gulrot i stor pose, og hestene ikke kan spise alle sammen. Gulrotsuppe kan spises med både kylling og flesk. Denne uka har vi valgt flesk og fullkornspasta (glutenfri).
Onsdag er fiskedag og denne uka står en helt ny lakserett på menyen som jeg ikke har prøvd enda, men som jeg gleder meg til, den er hentet fra Trines matblogg og den finner du her: Soyamarinert laks med stekt paprikaris.
Denne uka ble som sagt litt mer eksotisk enn planlagt, så på torsdag står kylling curry på menyen. Jeg følger sjelden noen helt spesifikk oppskrift, men jeg la for mange år siden ut denne oppskriften som er det jeg alltid har som utgangspunkt.
Lørdag har vi alltid risengrynsgrøt, det er fast tradisjon og bunner i latskap. Da kan nemlig vi voksne spise litt bedre middag på kvelden når barna sover. Akkurat hva har vi ikke bestemt enda denne uka.
Ekte søndagsmiddag for oss er kjøtt, potet og grønnsaker i så store mengder at vi kan spise middag også på mandag. Denne uka faller valget på shepherds pie med kjøttdeig.
Håper du blir inspirert! Jeg gleder meg
Tåler du melk eller reagerer du kun på laktose? Da kan du enkelt bytte ut erstatningsproduktene med helt vanlige meieriprodukter eller laktosefrie meieriprodukter.
Tåler du hvetemel? Da kan du for det meste enkelt erstatte det glutenfrie melet med hvetemel i kaker, men for gjærdeigene vil det være litt mer komplisert.
På jakt etter oppskrift til ukas fiskemiddag fant jeg inspirasjon hos Trines Matblogg, og som vanlig ble jeg ikkes kuffet!
Oppskriften har litt små endringer men er i det store og hele meget lik den som står på trykk i Trines Matblogg.
Du trenger
Spicy laks 4 laksefileter olje til steking 1 dl glutenfri soyasaus 2 ss sitronsaft 1 ts hakket chili 1-2 fedd hvitløk (finhakket) 1/2 ss finhakket koriander
Paprikaris 2 dl ris 1/2 rød paprika 1/2 gul paprika 1-2 stk vårløk 1 rødløk tommelstor bit ingefær 1 ss finhakket koriander Olje til steking
Kok risen etter anvisning på pakken eller slik du pleier å gjøre.
Bland alle ingrediensene til laksesausen, og hakk opp alle grønnsakene til risen i små biter. Ha grønnsakene over i en kjele med litt olje på middels varme og surr det mykt.
I mellomtiden steker du fisken på en side på høy varme til den har skiftet farge oppover på sidene. Snu fisken, ha over sausen og skru ned varmen til rett under middels og la fisken putre i 5 minutter.
Bland ferdig kokt ris sammen med myke grønnsaker og la det surre litt sammen i kjelen før servering. Dryss over finhakket koriander rett før servering.
Karry, carry, curry – kjært krydder og kjær rett har mange navn! Skal du ha godt krydder, anbefaler jeg Madras curry.
Denne retten er etter inspirasjon av en curry vi laget da jeg var tenåring, etter en Roede-oppskrift, og inneholder blandt annet stangselleri og grønt eple.
Du kan bruke både kokt hønsekjøtt og kylling i denne retten. Den kan serveres som suppe, eller med ris som gryterett.
Du trenger:
3 fedd hvitløk
1/2 gul paprika
1/2 rød paprika
1 rødløk
3 små gulrøtter
1 tommelstor bit ingefær
2 stilker stangselleri
1 grønt eple
1-2 ss mild Madras curry
Litt rød chili
1 ss finhakket koriander
1.5 liter hønsekraft eller kylling/grønnsaksbuljong
3 dl fullfett kokosmelk (Änglamark)
2 stk kyllingfileter
2 dl ris
Olje, salt og pepper
Mangochutney
Jeg gjør hakking av grønnsaker enkelt på travle dager, jeg hiver alt oppi foodprossessoren/hurtighakkeren sammen, og surrer så alt sammen på middels varme i litt olje, før jeg setter opp varmen, har oppi curry og surrer til jeg kjenner lukta av curryen virkelig komme frem. Ha så over kraft/buljong og la det stå og småkoke til du er ferdig med resten.
Mål opp ris og kok etter anvisning på pakken.
Skjær opp kyllingen i biter og stek den kjapt på høy varme så den får en god stekeskorpe. Bruk litt pepper om ønskelig.
Dersom du ønsker ei glatt suppe, kjør gjennom med en stavmikser før du har oppi kyllingen og kokosmelk.
Gi gryta et kjapt oppkok og la alt stå og trekke til kyllingen er ferdig og risen klar. Smak til med finhakket koriander, salt, pepper og chili.
Brioche ramlet jeg over på facebook, en fortvilet småbarnsmor ba om tips til en søt gjærdeig hun ikke kunne mislykkes med, og jeg beit på!
Brioche er en slags mellomting mellom brød, bolle og kake – godt med andre ord! Den inneholder mye egg og hever derfor veldig godt. Jeg har lest en haug med oppskrifter og kombinert dem som jeg selv ønsket.
Du trenger:
Forsats 2,5 dl mandelmelk* 3 ss melis 1 ss pshyllum/fiberhusk 1 pk tørrgjær
Øvrige ingredienser 400 gram Schar bread mix 1 ts salt 1 knivsodd kardemomme 4 egg 100 gram smøremyk rapskokos*
*bruk den melka og det smøret du selv foretrekker
Varm opp mandelmelk til den er fingervarm og ha den over i kjøkkenmaskinens bakebolle. Tilsett melis, pshyllum og gjær og rør godt. La det stå i 10 minutter mens du finner frem resten av ingrediensene.
Når gjæren har begynt å boble, har du over eggene, 350 gram av melet, salt og kardemomme. Kjør deigen sammen og ha i rapskokos i terninger. Kjør deigen sammen igjen.
Samle deigen i midten av bollen. Er deigen løs, har du oppi en neve med mel og knar deigen litt. Deigen skal ikke klisse, men likevel være løs.
Smør en 22-24 cm springform med olje og mel, og del deigen i 10 like store boller. Ha litt olje på hendene og trill bollene runde. Plasser dem med litt avstand langs kanten og i midten til de til slutt mer eller mindre fyller formen.
Hev over varmt vann i ca en time. Du kan med fordel pensle kaken med egg før steking.
Sett ovnen på 200 grader. Sett inn formen og senk temperaturen til 180 grader. Stek i 35 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist.
Bakverket er luftig, smakfullt og helt perfekt til det meste! Del i to og fyll med syltetøy, vaniljekrem eller andre søte fristelser.
Tåler du melk eller reagerer du kun på laktose? Da kan du enkelt bytte ut erstatningsproduktene med helt vanlige meieriprodukter eller laktosefrie meieriprodukter.
Tåler du hvetemel? Da kan du for det meste enkelt erstatte det glutenfrie melet med hvetemel i kaker, men for gjærdeigene vil det være litt mer komplisert.
«Mye vil ha mer og fanden vil ha fler» sang Beranek på 80-tallet. Og det er lite som har endra seg siden jeg var liten og ikke helt skjønte budskapet til en mann jeg senere har lært meg å le høyt av.
Det jeg derimot ikke ler høyt av er beskyldninger fra landets tørste avis om at jeg er mathysteriker, matjåle, hypokonder og…….»putt inn ønsket negativt ord», bare fordi jeg ikke tåler gluten, ja og melk da.
Det har heldigvis skjedd mye bra på allergimatfronten de siste 20 årene, og da roper Aftenpostens kommentatorer og mer eller mindre selvutnevnte eksperter varsku med store fete typer over både digital- og papirutgave. Alt er bare fælt og det raljeres over håpløse kvinnfolk som tror de har funnet veien til bedre helse gjennom dårlige allergimatvarer. Det trekkes frem tall på tall som viser hvor feil vi tar, og at veien til helse ikke er gjennom å spise det som gjør oss friske, for vi er nemlig ikke syke!
Økende trend?
Denne trenden med at stadig flere spiser allergivennlige produkter, og at det selges mer, har derimot ingenting med at det blir lettere tilgjengelig, smaker bedre og koster mindre. Det har ingenting med at vi endelig har fått et utvalg i butikkene som til en viss grad gjenspeiler litt av utvalget helt vanlige friske mennesker har.
Det har ingen sammenheng med at latskapen også har nådd allergimatfolket, at også vi setter pris på noen kjappe løsninger av og til. Det har ingenting med at når du gir oss lillefingeren vil vi også ha hele hånda. Det har ingenting med at det endelig er halvfabrikata mat tilgengelig i butikkene? Det har ingenting med at vi ønsker oss det alle andre har. Det har ingenting med at verden går fremover.
Færre før?
«Før var det så mange færre allergikere» sier ekspertene og viser til omsetningen av allergivennlige varer. Hvor mye varer hadde man å velge mellom? Hvor mange hadde ikke da et helt annet kosthold? Sånn sett kan vi vel være enige om at utviklingen er uheldig, for allergivennlige halvfabrikata er ikke helsekost akkurat. Men å bruke mengde omsatte varer som målestokk på antall mennesker med opplevd allergi og intoleranse faller på sin egen urimelighet.
Disse havrekjeksene er myke, søte og utrolig gode. Topp dem med en rute mørk sjokolade og litt havsalt om du vil, og de blir syndig gode!
Disse kjeksene ble jeg inspirert til å bake av Mat på Bordet i desember, men da ble jeg ikke fornøyd. Med litt justeringer er jeg nå derimot særs fornøyd. Det håper jeg du også blir!
Bland sukker og rapskokos lett sammen i én bolle. Bland så de tørre ingrediensene i en annen bolle. Bland inn ett og ett egg i smør-blandingen. Når det er gjort rører du inn alt det tørre. Rør godt, så alt blir skikkelig blandet.
Sett ovnen på 180 grader. Sett spiseskje store kladder med deig på et bakepapirkledd stekebrett, og trykk dem litt flate. Dersom du ønsker det, topper du kjeksen med en rute sjokolade og litt flaksalt.
Stek i 10-12 minutter til kjeksen er gylden. Avkjøl på brettet, og flytt dem så over på rist når de har «satt seg».
*Fibrex er sukkerroefiber og fås i allergimathyllen i vellassorterte dagligvareforretninger og helsekost. Kokosblomstsukker kan erstattes med farin eller brunt sukker.
Tåler du melk eller reagerer du kun på laktose? Da kan du enkelt bytte ut erstatningsproduktene med helt vanlige meieriprodukter eller laktosefrie meieriprodukter.
Tåler du hvetemel? Da kan du for det meste enkelt erstatte det glutenfrie melet med hvetemel i kaker, men for gjærdeigene vil det være litt mer komplisert.
Det er ikke så ofte jeg er personlig på bloggen, men av og til må jeg bare. Og nå skal jeg innrømme noe for dere.
Jeg har lenge hatt dårlig helse igjen, og de siste 5 månedene så dårlig at jeg kun har jobbet 50%. Fra være småbarnsmor, livsglad og aktiv i full jobb har jeg blitt redusert til utslitt skurefille med 2 barn.
Det er lett å tro at livet tok innpå meg, men det viste seg faktisk å ligge noe litt mer klinisk bak trettheten; lavt stoffskifte.
Etter måneder med dosejusteringer, nye medikamenter og sykemelding er jeg endelig i stand til å være våken en hel dag, og det er så deilig!
Nå jobber jeg mot å klare og jobbe minst 1 hel arbeidsdag i uka, og sakte men sikkert komme tilbake til det aktive livet jeg en gang levde.
Mange vil stusse over at bloggfrekvensen har økt i sykemeldingsperioden, men som jeg pleier å si; noen strikker, jeg blogger. Ingen ville stusset om jeg leste bøker eller strikket.
Nå er jobben min å bli frisk, føle mestring og klare hverdagen. For meg er bloggen en vintig del av det. Jeg elsker å blogge! Jeg elsker å dele, og jeg elsker å hjelpe!