For at julebaksten skal bli vellykket trenger jeg ganske mye ingredienser av ulike slag. Her gir jeg dere en liten oversikt over hva jeg kjøper inn, og bruker hvert år, og noe jeg ikke har prøvd før. Finner du det ikke i din lokale butikk? Spør dem!
Melkefri margarin
Her har jeg forelsket meg fullstendig i smøremyk rapskokos, både den myke og den harde. Gode på smak og lite vann. Kjøpes på Coop Extra og Coop Obs blandt andre. Brukes feks. i karameller
Egg
Til vanlig kjøper jeg billige umake egg, men til julebaksten så liker jeg å kjøpe litt mer standardstørrelse på eggene, og kjøpe de som er medium – large.
Kokesjokolade i store mengder Coop mørk kokesjokolade er uten melk – god er den også. Ja og billig! Brukes til bla. Havrekjeks med sjokolade
Marsipan Denne er billig og helt innafor, uten gluten er den også. Brukes til bla Troikakonfekt
Fløte
Fløte for å piske til goro blant annet kjøper jeg en del av. Siden jeg tåler soya, kjøper jeg denne.
Mandler
Mandler er jo en dyd av nødvendighet til så mangt, bla brente mandler
Havredigestive Disse kjøper jeg i nesten alle mine lokalbutikker, og bruker dem i alt fra Rocky road-konfekt til delfiakake
Brun farin
har en myk, rund og god smak jeg skal huske å bruke nå i jula
Gelantin og gløgg
Jeg skal prøve å bruke begge deler i en kake nå før jul uten at jeg vil si altfor mye enda1
Flott fett og hjortetakksalt
I år skal jeg forsøke meg på……..smultringer! Jeg får nesten prestasjonsangst av å skrive det. Men jeg tror jo egentlig det skal ordne seg
Da håper jeg dere har fått litt inspirasjon – og lykke til med baksten!
Smultringer har jeg savnet i mange år, og jeg har aldri bakt det før. Så hvorfor ikke bare prøve seg på det?
Du trenger Ca 40 smultringer 4 egg 250 g sukker 1,5 dl Soyafløte (piskbar) 75 g smøremyk rapskokos 1 ts kardemomme 1 ts hornsalt ca 500 – 600 g Schar bread mix
Til steking: 1-1,5 kg smult (Flott matfett)
Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt margarinen på lav varme og pisk fløten lett. Tilsett begge deler til eggedosisen og sikt inn det aller meste av melet og resten av det tørre. Dersom deigen er for løs, kan du tilsette litt mer mel. Rør det hele forsiktig sammen.
Dekk bollen med plastfolie og sett den kaldt i noen timer eller over natten.
Deigen er fortsatt ganske løs, så jobb raskt på melet benk når du klemmer deigen ut. Stikk den ut med en kopp eller tilsvarende og lag hull med for eksempel en tresleiv. Stekes i varm smeltet smult*, på begge sider til de er gyldenbrune.
Legg dem på en bakerist dekket med kjøkkenpapir og la dem renne av seg.
*smulten er varm nok når det pipler og koker rundt en tresleiv du putter nedi. *Bruk ALDRI vann til å slukke brann i smult – ha lokk lett tilgjengelig, og skyv lokket på kjelen.
Jeg gjenbrukte smultet til fuglemat. Helte den og masse solsikkefrø i en melkekartong som ble satt ut til kjøling. Snart mat til småfuglene
Denne månedens oppskriftsufordring står Kvardagsmat for. Tema for utfordringen er julekrydder. Med julekrydder tenker jeg på ingefær, nellik, allehånde, kanel og anis. Derfor tok jeg tak i de deilige smakene og komponerte meg ei kake. En rullekake med deilig smak av jul!
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn alt det tørre og bland forsiktig sammen. Sett ovnen på 220 grader og bre røren utover en papirdekt langpanne. Stekes i 5-6 minutter.
Hvelv kaken over på sukkerstrødd håndle/tørkle eller bakepapir og la kaken avkjøles under den varme langpannen. Dra forsiktig av bakepapiret og avkjøl fullstendig.
Du er kanskje som meg, litt opptatt av å gi med hjertet og ikke med lommeboka? Opptatt av å gi bort noe som betyr noe, ikke bare en pakke servietter og lys?
Det er derfor jeg lager julegaver til venner og familie. Noen ganger mye. Andre ganger mindre. Her er noen tips:
Bland alt i en bolle – gang opp oppskriften for større porsjon, og ha over i glass. Når jeg blander for å gi bort, liker jeg å utelate salt og chilipulver. Det foe å gjøre det lettere foe de som får gaven, å tilpasse styrke og smak selv. Bland det hele godt, og ha det over på små glass fra feks. Søsterene Grene.
Hjemmelaget frokostblanding
frokostblanding kan du tilpasse og smakentiø som du selv ønsker. Ha den i papirposer eller på syltetøyglass, pulverkaffeglass (godt vasket) eller celofanposer. Du velger! Se oppskrift på hjemmelaget frokostblanding
Brente mandler
Brente mandler likte jeg ikke som barn, jeg fikk det helt tilfeldig i julegave et år, og har elsket det siden. De kan du ha i selvlagde kremmerhus, på glass eller i pose – alle elsker dem uansett!
Se oppskrift på Tradisjonelle brente mandler Franske brente mandler Kryddermandler
Pepperkakesirup
Pepperkakesirup kan du bruke som smakstilsetning i kaker, smørkrem, kaffe, te eller bare på isen. Du velger selv hvilke krydder du bruker. Her er min oppskrift.
Ha alt i en tykkbunnet kjele, og kok opp mens du rører. Ha på lokket og sett ned varmen litt og la det koke under lokk i 20-10 minutter. Ta av lokket og la det koke på høy varme i 5 minutter. Skru av varmen og la det hele stå og avkjøle seg. La det gjerne stå over natten før du siler og har det på lufttett flaske.
Sjokoladetrøfler med kokos
Sjokolade er jo noe mange av oss savner. Skikkelig søt og god sjokolade. Denne er ikke så søt, men den er myk og farlig god! Putt den i glass, og gi bort til jul da vel!
Kjære kokk, kjære journalist, kjære medmenneske, kjære du som leser dette.
Aftenposten har i en årrekke publisert artikler som i varierende grad har fortalt meg og mine med-intolerante, at sykdommen vår, og vår opplevelse av god helse, umulig kan henge sammen med å kutte matvarer fra kostholdet.
Aftenposten forteller oss riktignok i rosende ordelag utover flere sider, at vi er skikkelig hippe og kule da, men jeg er ikke helt der at jeg klarer å være enig. Sorry. Det har seg nemlig sånn at mitt forhold til mat og hva jeg spiser, og ikke spiser, ikke henger så nøye sammen med hva som er hipt og kult, men veldig nøye sammen med hva som opprettholder god helse/ikke gjør meg syk.
Å leve gluten- hvete og melkefritt slik som jeg (og mange andre), er ikke noe man gjør fordi det er kult, fordi mat uten gluten er så godt, eller fordi det er sunt. Det kan vi bare si med en gang; mat uten gluten og melk er ikke bedre, sunnere eller billigere enn vanlig mat.
Mye allergivennlig mat er dyr, den er full av e-stoffer, tilsetnignsstoffer, stivelse og sukker, den er proppa med palmefett og smaker heller ikke spesielt bra. Den er svært industrialisert og svært lite er produsert i Norge.
En kilo mel koster mer enn 10 kilo hvetemel, og en pakke kjeks halvparten av et kinobesøk. Likevell, så er vi en hel haug med mennesker som spiser denne maten. Hvorfor?
Hvorfor spiser jeg hver dag mat jeg egentlig ikke liker?
Hvorfor, velger man å spise mat man ikke liker, mat som ikke smaker godt, og mat som er minst dobbelt så dyr som den andre maten i butikken? Hvorfor sender man lange lister til kokker den ene gangen i året man orker å gå på restaurant, og hvorfor spiser man ikke bare vanlig mat?
Grunnen er enkel; man blir syk av vanlig mat. At Aftenpostens journalist og redaktør stiller spørsmålstegn ved min helse, min intoleranse og mitt fravær av toleranse for normale matvarer føler jeg som et overtramp.
Når ble det Aftenpostens oppgave å ettergå diagnoser? Hvem av oss bor i min kropp, og hvem av oss vet hva som gjør meg frisk? Er det Aftenpostens journalist, eller er det meg?
Trenger du en kjapp og enkel kake som smaker himmelsk godt? Prøv denne!
Du trenger:
4 eggehvitter
100 gram kokosmasse
50 gram mørk kokesjokolade som tåles
150 gram melis
Pisk eggehvitter helt stive. Sikt inn melis og ha over koks. Rør forsiktig inn med en slikepott. Ha over hakket sjokolade. Ha over i springform og la det hele svelle i 10-20 miutter.
Stekes i 30 minutter på 160 grader.
Pynt med flytende sjokolade eller sjokoladetopping for iskrem.
Panna cotta har jeg aldri smakt. Tro det eller ei. Men konseptet har jeg lest meg frem til og jeg laget min på kokosmelk.
Kokosmelk kan være så mangt, og mine to forsøk ble veldig ulike. Jeg vil uten tvil anbefale en feit kokosmelk blandet med en tynn en. Mer info under.
Du trenger:
1 boks (4 dl) änglamark kokosmelk (coop)
1 dl kokosdryck
2 ss farin
1 ss brun farin
0.5 ts malt vanilje
1 kanelstang
1 stjerneanis
3 plater gelantin
Gløgggelé
1.5 dl gløggkonsentrat
1.5 dl vann
4 plater gelantin
Bland kokosmelk, kokosdryck, sukker og krydder i en tykkbunnet kjele. Legg gelantinplatene i kaldt vann, og la kokosmelka sakte, men sikkert få et oppkok, og trekk kjelen til sides. Klem vannet ut av gelantinplatene og rør dem ned i melka. La stå og avkjøle til romtemperatur før du heller melka over i passende glass og setter det kjølig.
Gløgggelé:
Legg gelantinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 1.5 dl vann og smelt inn gelantinplatene. Tilsett gløggkonsentratet og sett til avkjøling, men pass på at den ikke stivner. Hell så geleblandingen over den stivnede melkeblandingen og dett kjølig.
Peanøtter, sjokolade og karamell er godt, så hvorfor ikke kombinere det hele?
Oppskriften fant jeg på nrkmat, men jeg gjorde det litt på min egen måte.
Du trenger 1 glass grovt økologisk peanøttsmør
2 dl lys sirup
1/2 pose glutenfrie salte kjeks
1 neve salte peanøtter
50 gram sjokolade som tåles
smelt sirup og peanøttsmør i en kjele. Det skal ikke koke. Kle en liten ildfast form med plastfolie og knus kjeks oppi. Hell peanøttmassen over og bland forsiktig. Strø over med grovhakkede peanøtter og sjokolade.
La det stå i kjøleskapet i 3-4 timer før du skjærer det opp i små munnfuller. Du kan evt helle smeltet sjokolade over hele formen om ønskelig.
Kristin byr på oppskrift på snickerskuler! Deilig og enkelt hjemmelaget godteri, som passer kjempefint til gaver, om dere klarer å la være å spise dem opp. Snickerskuler med sjokolade
4.desember
Hvert år drar Ingrid fra Matmomsens allergifrie kjøkken, fra butikk til butikk for å jakte på allergivennlig julegodteri. Det kan være en noe nedslående jakt til tider, fordi de har en lei tendens til å putte melk i alt som er. Men etter et par uker på jakt, så har hun kommet fram til en rekke med melke og glutenfritt godteri. Håper innlegget kommer til nytte. Allergivennlig godteri
Kristin deler sin fantastiske oppskrift på pepperkakebiscotti, og tips til sju forskjellige spiselige gaver. Ta en titt på linken under: Gluten- og melkefri pepperkakebiscotti
8. desember
Sissel i Min mat tipser om Havrekuler. De er små søte konfekt som passer perfekt til jul
De holder seg lenge i kjøleskapet.
Kristin tipser dere om ulik bakst emd safran i løpet av desember. i dag er det en nydelig variant av Mor Monsen, med safran og marsipan. Gluten- og melkefri Mor Monsen
Kristin tipser om lussesnurrer uten gluten, hvete, melk, egg, gjær, raffinert sukker, soya og mais. Kan være nøttefrie. De har en kjempesmart hemmelig ingrediens: bakt søtpotet! Og, i innlegget finner du linker til flere andre lussekattoppskrifter, så ta en titt Lussesnurrer med søtpotet
Kristin deler et innlegg med oppskrifter til alle julens sauser! Helt uten melk og gluten, selvfølgelig Oppskrift på julens sauser
17. desember
Matmomsens allergifrie kjøkken står bak dagens oppskrift. Brune pinner, eller colakaker er en kjent og kjær julekake som smaker minst like godt glutenfri. De blir ofte litt lysere enn de med hvetemel. De gjøres enkelt nøttefrie, ved å droppe mandlene på toppen Gluten- og melkefrie brune pinner
Karameller er så godt! Disse har deilig smak av salt lakris i tillegg.Jeg satt og surfet på instagram og ramlet over en oppskrift på lakriskarameller hos Trines matblogg. Jeg tilpasset den mine behov, og vips; her er den!
Du trenger:
250 g sukker 125 g sirup 3-4 ss lakrissirup (freia til is) 250 g risfløte 75 g smøremyk rapskokos et par klyper flaksalt (kan sløyfes)
Ha alle ingrediensene over i en tykkbunnet vid kjele og kok opp.
Rør sjelden og la det koke på middels varme i 30-40 minutter. Ta en «kuletest» for å sjekke om de er ferdige (drypp karamellmasse i kaldt vann og se om den lar seg forme) eller mål med sukkertermometer (117 grader).
Hell massen over i en liten papikledd form og la det avkjøles. Skjær i ruter med en skarp kniv smurt med nøytral matolje.
2017 bærer bud om å bli et bedre år. Barna blir større og sover mer, og jeg får kanskje blogget mer? Hvem vet?
Jeg synes det hadde vært spennende, om dere kunne brukt noen minutter på å fortelle meg, hva dere ønsker at jeg skal blogge mer om i 2017. Hva slags oppskrifter, tips og inspirasjon er det dere ønsker dere?
Er det middagsplaner? Fisk? Supper? Kaker? Godterier eller lunsjtips? Kom med ønsker, og jeg skal se på det!
Jeg får ofte spørsmål om oppskrifter uten egg, og må da lete gjennom bloggen. Det er det slutt på nå!
Jeg har endelig rotet meg til å lage en egen kategori for oppskrifter uten tilsatt egg. Det som derimot kan skje, er at det kan være egg i en av de øvrige ingrediensene. Men der håper jeg dere har god oversikt selv, og evt finner erstatningsprodukter.
Iskake er egentlig perfekt. Det passer både som dessert og som kake! I år bakte jeg den med pepperkakebunn.
Nyttårsaften for oss er ikke bare inngangen til et nytt år, men også fødselsdagen til minstemann. Det byr på nye tradisjoner, og iskake har blitt en av dem.
Is:
4 eggeplommer
100 gram sukker
1.5 boks (ca 3 dl) piskbar vegetabilsk fløte
1 ts vaniljepasta el.
50 gram sjokolade som tåles
Knus pepperkaker i en blender el. Bland med smeltet margarin og trykk det ned i en kakeform. Sett kjølig.
Pisk eggeplommer, sukker og vanilje til eggedosis. Pisk krem i en annen bolle og bland eggedosis og krem godt med en slikkepott. Rør inn hakket sjokolade. Spre ismassen på bunnen og sett i frysa i 4-6 timer. Dryss med kakestrø* før servering.
*påse at kakestrøet du bruker er gluten- og melkefritt!
Det er nytt år, og mulighetene står og venter på oss i det nye året. Målet mitt for 2017 er å få barna til å spise mer middag, så vi kjører i gang en barnevennlig ukesmeny!
Å tilrettelegge for dietter og allergier er ikke rakettforskning, og kan gjøres med enkle grep.
Med 10 års erfaring fra arbeid i reiselivet og allergimatblogging har jeg solid kunnskap om hva som skal til for å skape gode kundeopplevelser.
I mange tilfeller er kunnskapen på plass hos kokkene, men kommunikasjonen mellom gjest, resepsjon, kjøkken og aktuelle kokk- og serveringspersonale svikter og informasjon forsvinner. Samtidig som «ingen» har kunden og kundens ønsker og forventninger i fokus.
Dette må vi få en slutt på!
Jeg holder kurs for ansatte på hoteller og restauranter, med fokus på kommunikasjon, vertskap og strategier for å sørge for at informasjonsflyten blir så god at gjester med diettbehov får en positiv opplevelse.
Jeg ønsker å gi spisesteder verktøy for å sikre gode kundeopplevelser, og at gjester med diettbehov går fra å føle seg som en byrde til å bli en likeverdig kunde.
Høres dette interssant ut? Fyll inn skjema og jeg ta kontakt!
I anledning etterjulas andre bursdagsfeiring hadde jubilanten bestilt kake. Denne er ikke bare gluten- og melkefri, den er også uten egg!Du trenger 400 g farin 370 g lyst glutenfritt mel 50 g kakao 2 ts natron 4,75 dl vann 1,5 dl rapsolje 1 ts vaniljepasta/sukker 2 ts eddik (7%)
Glasur 200 g smøremyk rapskokos 1 ss kakao 5 dl melis
Mål opp og bland alt det tørre i én bolle. Bland eddik, vann og olje i en annen. Bland så alt godt sammen og rør kjapt. Ha over i en papirkledd liten langpanne og stek på 175 grader i ca 30 minutter. Avkjøl.
Smørkrem
Bland smøremyk rapskokos og siktet melis og kakao godt sammen til en luftig smørkrem. Fordel fyllet på avkjølt kake. Den kan med fordel deles i to for en høy artig kake. Pynt med kakestrø som tåles.
Vi har som dere sikkert vet nå, suppe hver eneste uke. Denne uka ble det en kyllingsuppe med litt asiatiske smaker.
Suppa har en utrolig mild og god smak som passer selv de minste, men er dessverre full av både løk og hvitløk for de av dere som ikke tåler det.
Du trenger 1 rød paprika
2 gulrøtter
1 gul løk
2 fedd hvitløk
1/2 purre En tommelstor bit ingefær
1.5 liter god grønnsaksbuljong
2 ss kokoskrem
2 stk kyllingfileter
Skjær alle grønnsakene i biter og ha dem over i en forvarmet gryte med olje og surr det hele mykt. Ha over væsken så det dekker grønnsakene og litt til. Kok til alle grønnsakene er helt møre og kjør suppa jevn med en stavmikser. Ha i kokoskremen og la den smelte ned i suppa.
Skjær kyllingen i tynne skiver og ha den over i kokvarm suppe. La kyllingen trekke til den er gjennomkokt. Smak evtuelt til med kokoskrem, og server. Ønsker du mer mat, kan du servere suppa med ris, nudler eller brød.
Boller er noe jeg baker sjelden, og etter at barna kom har jeg ikke prioritert det. Men nå er det slutt på det!
Denne oppskriften har jeg fått inspirasjon til fra Det søte liv, men jeg har lagt til hjottetakksalt og steking med damp. Bollene smakte himmelsk!
Du trenger: 0.5 liter mandelmelk 150 g smøremyk rapskokos 125 g melis 50 g gjær 1 ss fiberhusk 0,5 ts kardemomme 0.5 ts hjortetakksalt 750 gram schar bread mix
Vaniljekrem: 1 pakke freia kakefyll med vaniljesmak 1 pk risfløte 1.5 dl mandelmelk Litt ekstra vanilje om ønskelig
Bland melis, smøremyk rapskokos og mandelmelk i en kjele og kok opp. Rør innimellom. Ha det over i kjøkkenmaskinens bakebolle og avkjøl til romtemperatur.
Når blandingen er avkjølt, tildettes tørgjær og fiberhusk under omrørimg. La det stå i 5-10 minutter og svelle.
Hell over 3/4 av melet, hjortetakksalt og kardemomme, rør rundt på lav hastighet. Tilsett resten av melet og kjør på høy hastighet i 5 minutter.
Bak ut deigen til ca 15 flate boller og hev dem over varmt vann i 1 time. Når de har hevet i en time, settes en ildfast form med 1 liter vann i, inn nederst i ovnen, og ovnen settes på 225 grader. lag så en solid fordypning på bollene og legg en spiseskje krem i hver bolle.
Stekes i 10-12 minutter. Etterfyll vann om nødvendig.
Årlig kastes 3.5 million verpehøns rett i søpla og blir fyllmasse i betong. Hvorfor spiser vi dem ikke?
I dag spiste vi en av dem, men det tar tid å komme i mål. Vil du bidra til mindre matsvinn? COOP obs har høne, bunnpris også!
Jeg har googlet høneoppskrifter på både norsk og engelsk, spurt folk som har høne og lest i min aller første kokebok skrevet av Ingrid Espelid Hovig. Konklusjonen var at dette var jeg ikke helt sikker på om jeg fikk til.
Du trenger 1 høne
3 gulrøtter
1 løk
2/3 kålrot
2 ss grønnsaksbuljong
3-4 liter vann
2-4 poteter
Salt, pepper og hvitløk
Jeg startet med å vaske høna innvendig og utvendig med kaldt vann, for så å skjære av brystet og låra. Det la jeg i en egen gryte og helte over vann så det akkurat dekket kjøttet. Jeg hadde på salt, pepper og hvitløk, og hadde litt grønnsaksbuljong i vannet.
Gryta satte jeg i ovnen på 120 grader i 4 timer.
Resten av høna la jeg i en gryte sammen med 1 diger gulrot og løk og kokte på lav varme i 4 timer.
Etter 4 timer tok jeg ut kjøttet fra ovnsgryta, og silte krafta fra begge kjelene gjennom et bommulsklede og dørslag. Oppi krafta hadde jeg 2/3 kålrot, 2 gulrøtter, 2 digre poteter og 1 ss god grønnsaksbuljong.
Mens suppa kokte reiv jeg opp kjøttet fra lårene og brystet i små biter. Mot slutten av koketida hadde jeg kjøttet oppi med resten av suppa.
Smak til med salt og pepper. Server med glutenfritt flatbrød og smøremyk rapskokos.
Dette innlegget kan oppfattes om sutring, men jeg lover, det er ikke sutter. Det er betraktninger, mine sådan, fra hvor galt det kan bli når man prøver for hardt.
Solide forberedelser
Jeg skulle, som jeg så ofte er, på møte med jobben på et stort konferansehotell i Trondheim; Scandic Lerkendal. Jeg sendte mail på forhånd med spørsmål om mulighet for å få gluten- og melkefri mat, og svaret var så dårlig at jeg ikke akkurat ble beroliget, heller bekymret:
«Mailen din er mottatt. Lunsjbuffeten er merket med allergener, så der ser du hva du kan spise og ikke spise. Allergimat er alltid tilgjengelig hos Scandic»
Hvem hadde ikke blitt bekymret? Det er svært sjelden de har noe særlig på buffeter som er både gluten- og melkefritt er min erfaring. Etter litt flere e-poster frem og tilbake, fikk jeg svar fra hotellets «food and beverage manager», en lang mail som bedyret at mye mat ar gluten- og laktosefri. Jeg var fortsatt ikke beroliget. Jeg forklarte at jeg trengte MELKEFRI, ikke laktosefri mat, og jeg ble ganske så krass i min siste e-post hvor jeg avsluttet med;
Jeg håper dere kan gjøre kort prosess, og lage en tallerken med mat som er gluten- og melkefri (ikke laktosefri, det er ikke nok) og at dere sørger for at det er både dessert og pausemat tilgjengelig
Kjip frokost
Da jeg kom, ble jeg sjeleglad for at jeg hadde med meg 4 ferdigsmurte rundstykker, for frokosten var riskaker, 2 skiver skinke og et sammensatt kjøttpålegg jeg ikke stolte på samt litt grønne blader. Jeg tok den kokte skinka, men sto over alt det andre. Av pausemat kunne jeg spise litt frukt, og det var det samme som de andre i første runde.
Knallgod lunsj med bismak
Lunsjen derimot, det ble en flau affære. Flau fordi de ikke hadde gjort som jeg spurte om, men heller gått overboard. Flaut fordi de rett og slett hadde laget en EGEN BUFFET, jeg kødder ikke, en helt egen buffet med masse matretter. Jeg ble så forlegen, så flau og følelsen av å være til bryderi var så påtagende at jeg mest av alt bare ville rømme. Som for å toppe det sto kokkene og så på da jeg forsynte meg. Det ble så ubehagelig at jeg ikke visste opp ned på meg selv. Virkelig. Maten smakte himmelsk, for all del! De hadde en gulasj så deilig at jeg gikk rett hjem og googlet gulasjoppskrift, men altså – en tallerken med mat hadde vært mer enn nok!
Maten smakte himmelsk, for all del! De hadde en gulasj så deilig at jeg gikk rett hjem og googlet gulasjoppskrift
Det var ikke bare lunsjen som var overdådig, også av desserter hadde de flere å velge mellom, men de hadde toppet kokosmelkpuddingen med laktosefri krem, så jeg sto over den og gikk for en sjokolademouse. Men igjen hadde jeg bare ønsket meg en dessert jeg kunne spise, ikke en buffet med masse utvalg. Følelsen av å koste dem enormt med penger og å være kravstor var så påtagende at jeg mest bare ville forsvinne – igjen!
Følelsen av å koste dem enormt med penger og å være kravstor var så påtagende at jeg mest bare ville forsvinne – igjen!
Overføringsverdien var?
Det som er synd når de går så langt med én gjest, er at neste gang kan de ikke replikere det. De klarer ikke å etablere noen rutiner av å strekke seg så langt, for dette ble dyrt for dem. Hotellene trener å lage seg rutiner! De trenger å få kunnskap om hva de kan servere og de trenger å få på plass et system for forventningsavklaring. For dette blir dyrt, veldig dyrt i lengden. Min innsats med å spesifisere behov avstedkom ingen lærdom for hotellet. Dessverre
Min innsats med å spesifisere behov avstedkom ingen lærdom for hotellet. Dessverre
Litt sutter på slutten
Pausematen resten av dagen var en diger nedtur for å være ærlig, og akkurat her innrømmer jeg at jeg kanskje er litt kjip, for når de andre fikk nyte brownies, så fikk jeg enda mer frukt, og det takler ikke den sensitive magen min. Frukt må nytes i svært begrensa mengder, men det kan jo ikke de vite. Det de derimot kan etterstrebe er jo å tilby noe som likner. Et par kjeks feks. Men igjen, noen vil mest sannsynlig synes jeg her syter, og for all del, det har dere lov til.
Endelig dom
Så hvordan skal jeg gi terning på denne opplevelsen? Hvordan kan jeg gi bra terningkast til en restaurant som ga meg følelsen av å være både superstjerne og helt håpløs, og hvordan kan jeg gi dårlig til en restaurant som ga meg supergod mat hen hel dag?
Jeg velger å gi dem en 4’er. 4 fordi maten var knallgod, og hadde de bare lagt den på en tallerken til meg og ikke laget så mye styr ut av det, så hadde de fått en 5’er eller 6’er, for maten var sinnsykt god! Trekk fordi de ikke gjorde som jeg ba om, og fordi dette ikke ga dem noe som helst læringsubytte eller overføringsverdi, og fordi de fikk meg til å føle meg som verdens mest kravstore gjest. Men maten? Den var såååå god altså!
Utsikt fra Skybaren/utsikten i hotellets 21. etasje – Nidarosdomen midt i bildet